De keuken van het Midden-Oosten

De keuken van het Midden-Oosten is gebouwd op traditie, geschiedenis, en passie. Veel van de ingrediënten en technieken die tegenwoordig worden gebruikt zijn dezelfde als die gebruikt worden in het oude Egypte. Het is een keuken die iedereen zich meester kan maken als je de basis goed leert. Het is essentieel om de kruiden en ingrediënten te kennen, om te weten waar je moet winkelen en hoe je de elementaire kooktechnieken moet uitvoeren.



In de Midden-Oosten cultuur speelt voedsel speelt een heel belangrijke rol. Elke regio heeft zijn eigen unieke kenmerken en het voedsel draagt bij aan het bepalen van de cultuur. In het Midden-Oosten kunnen grote familie diners wel bestaan uit meer dan twintig gerechten en enkele dagen voorbereiding. In het Midden-Oosten staat eten synoniem voor familie, vrienden en viering.



De landen die onder de noemer Midden-Oosten vallen reiken van Noord-Afrika tot Azië. Het Midden-Oosten bestaat in principe uit Algerije, Bahrein, Egypte, Irak, Iran, Israël, Jordanië, Koeweit, Libanon, Libië, Mauritanië, Marokko, Oman, Palestina, Qatar, Saudi-Arabië, Syrië, Tunesië, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, en Jemen.



Het voedsel van elk land cq. elke regio is uniek omdat het een verhaal vertelt over het verleden. Je merkt dat veel gerechten hetzelfde zijn in het Midden-Oosten qua koken maar de recepten kunnen totaal anders smaken. Ze bevatten verschillende kruiden en specerijen, sommige met lamsvlees, de ander met rundvlees, of met kaas in plaats van vlees. De variatie in recepten is voor een groot deel ontstaan door de beschikbaarheid van ingrediënten uit het verleden. Alles hing af van wat er verhandeld werd in de regio en wat er werd aangeboden op de marktplaats. In wezen is het Midden-Oosten voedsel van vandaag de dag bepaald door zijn verleden.



De recepten an sich zijn niet al te gecompliceerd om te maken, veelal gewoon erg basic maar juist door gebruik van kruiden en specerijen combinaties subliem van smaak. In tegenstelling tot enkele jaren terug zijn er inmiddels in elke middelgrote stad uitstekende oriëntaalse supermarkten te vinden, naast de online winkels die geïmporteerde kruiden, specerijen, granen en andere soorten voedsel verkopen. Een van de grote voordelen van het koken in oriëntaalse stijl is de mogelijkheid om ingrediënten te vervangen voor wat beschikbaar is of voor de persoonlijke smaak. Lam kan worden vervangen door rundvlees, en vice versa. Kruiden zoals cayennepeper en komijn kan worden toegevoegd voor een pittiger gerecht. En zelfs met het kwalitatieve goede vegetarisch gehakt van tegenwoordig kun je elk gerecht dat rund-of lamsvlees bevat ook voor vegetariërs maken.